Ajándékok a konyhádból

“Sokkal értékesebb a magad alkotta ajándék. – Amíg készíted, mindig arra gondolsz, akié lesz. Nem egy pillanat csak, amíg megveszed, hanem hosszú órák, esték, amíg elkészülsz. Ezalatt beépül az ajándékba a szereteted is.”
Kálnay Adél
Anyukáink sokat fáradoztak a konyhában, hogy elénk tehessék kedvenc süteményeinket, édességeinket. Ma négy otthon elkészíthető bon- bon recepttel örvendeztetlek meg benneteket, amelyeknek kevesen tudunk ellenállni, ajándéknak pedig tökéletesek (akár anyák napjára is).

Sárgabarackos marcipán csokiköntösben

Hozzávalók a töltelékhez: 15 dkg aszalt sárgabarack, 25 dkg marcipánmassza. A bevonáshoz: 20 dkg jó minőségű étcsokoládé. (kb. 35 db-hoz)

Elkészítés: az aszalt sárgabarackot apró kockára vágjuk és a marcipánmasszába gyúrjuk. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Közben 40 fokos víz fölött felolvasztjuk a csokoládét. A hűtőből kivett sárgabarackos marcipánt sütőpapír között kb 1,5 cm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk. Egyforma kockákra vágjuk és egyesével az olvasztott csokoládéba mártjuk. Sütőpapírra téve hagyjuk a csokit megdermedni. 2-3 db aszalt sárgabarackot szép vékony csíkokra vágjuk és azzal díszítjük a csokikockákat.

Forrás

Diós marcipángolyók

20 dkg marcipánmassza, 2 dkg porcukor, 2 dkg tejcsoki, 1 evőkanál rum, csoki bevonómassza, durvára darált dió a hempergetéshez.
Tésztává gyúrom a marcipánmasszát, a porcukorral, a tejcsokival és a rummal. A masszából kis golyókat formálok. Fogpiszkálóra húzva a csokibevonóba mártom, majd a darált dióba hempergetem.

 

 

Csokoládékrémmel töltött aszalt szilva
Hozzávalók: Másfél ek. őrölt kávé, 1,1 dl tejszín, 1 + 1 ek. vaj, 15 + 20 dkg étcsokoládé (60%-os), kb. 40 dkg aszalt szilva, 0,5 dl brandy, 1 narancs reszelt héja, sütőpapír.
A tejszínt feltesszük egy pici lábasban melegedni, beleszórjuk az őrölt kávét. Amikor már majdnem forr, lehúzzuk, és kicsit állni hagyjuk. Mikor tejeskávé árnyalatot kap, leszűrjük, és visszaöntjük a kiöblített lábasba, beleszórjuk az apróra vágott 15 dkg étcsokoládét, 1 ek. vajat, és kis lángon addig melegítjük, amíg homogén masszát nem kapunk. Hűtőben pihentetjük kb. 2 órát, amíg formázható állagúvá nem keményedik.
Ha száraz a szilva, érdemes kicsit alkoholba áztatni (ha puha, akkor inkább ne tegyük, mert szétázik). Azt a részét, ahol a magot eltávolították, egy picit kitágítjuk, vagy felmetsszük, az üreget megtöltjük krémmel, majd csinosan visszaigazgatjuk a gyümölcs szikkadt húsát. Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, 1 ek. vajjal dúsítjuk, és hozzáreszeljük a narancs héját. Az olvadt csokoládéban két villa segítségével megforgatjuk a félkész desszertet, aztán sütőpapírra ültetjük, és a hűtőben dermesztjük.
Forrás

Mákos- citromos csokoládétallér

Hozzávalók:
20 dkg fehér csokoládé
7-8 dkg egész mák
1 citrom

Reszeljük le a citrom héját. Az apróra darabolt fehér csokoládét vízgőz felett, nagyon kíméletesen olvasszuk fel. 10 db szilikonos muffinforma aljára szórjunk kevés mákot. A maradék mákot és citromhéjat keverjük el az olvasztott csokoládéval, evőkanállal szedjünk a formákba egy-egy adag ízesített csokoládét, majd tegyük a hűtőbe szilárdulásig. Mikor megszilárdult a csokoládé, könnyedén kipattinthatjuk a formából.

Forrás

Tipp: Az ízeket kedvünkre variálhatjuk, jól működik a levendulás és a szárított epres kombináció is.

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s