Horgolósuli

Ezen az oldalon a legfontosabb pálcatípusokat foglaljuk össze, leginkább azoknak ajánljuk, akik kezdők, vagy szeretnék felfrissíteni horgoló tudományukat.

Láncszem vagy levegőszem – a horgolótűre kezdőszemet horgolunk, majd ráhajtjuk a szálat és a kezdőszemen áthúzzuk, így újabb szemet kapunk. A horgolás ez a kezdő sora. Ezekbe a szemekbe szúrva hurkoljuk a többi szemet, illetve pálcát. Videót itt és itt találtok.

Dupla láncszemsor – két láncszemet készítünk, beleszúrunk a tűbvel az elsőbe, ráhajtjuk a fonalat, és hurkot húzunk az első láncszemen. Most egy újabb ráhajtás következik, azt a tűn lévő két hurkon áthúzzunk. A továbbiakban a horgolótűt a bal oldali szembe öltjük, és az előzőekben leírt módon folytatjuk a horgolást.

Láncszempálca- a kezdő láncszemsorra készítjük, a horgolótűt a láncszembe szúrjuk, 1 ráhajtás, a szálat a szemen és a tűn lévő első szemen is áthúzzuk.

Kispálca – a horgolótűt a láncszembe szúrjuk, a ráhajtás és a szálat áthúzzuk, ráhajtás és a tűn lévő két hurkon a tűt áthúzzuk. Videót itt találtok.

Hamis pálca – szinte nem is emelkedik ki a munkából, egészen lapos, többnyire befejező sornak horgoljuk. A tűn lévő szemmel beleszúrunk az alatta lévő szembe, és a ráhajtott szálat a felszúrt szemen és a tűn lévő szemen egyszerre húzzuk át.

Egyráhajtásos pálca – A tűn lévő szem mellett először ráhajtjuk a szálat a tűre, ugy szúrunk az alatta levő szemebe. A szálat ráhajtással áthúzzuk, így három szem van a tűn. Ráhajtunk, és két szemen áthúzzuk a ráhajtást, majd ismét ráhajtunk, és a tűn levő másik két szemen húzzuk át. Ha ezzel kezdjük a sort akkor a ráhajtással a végétől számított 5. láncszembe öltünk. Videót itt találtok.

Kétráhajtásos pálca – A tűn lévő szem mellett kétszer hajtunk a tűre, és úgy szúrunk be az alatta lévő szembe. Áthúzzuk a szálat, a tűn most 4 szem van. Ismét ráhajtunk, és két szálon áthúzzuk a ráhajtást, megint ráhajtunk, két szálon áthúzzuk, és a harmadik ráhajtással emeljük le az utolsó két szálat. A kétráhajtásos pálcát tehát három részletben hurkoljuk át. Itt a sor elején a 6. láncszembe kell először ölteni. Videót itt találtok.

Háromráhajtásos pálca – három ráhajtással beöltünk a sor végétől számított 7. láncszembe, áthúzzuk rajta a szálat, a tűn lévő hurkokat és a ráhajtásokat kettesével lehorgoljuk. Ez után minden sor elején az első pálcát láncszemekkel pótoljuk. ezt sormagasításnak is szokták nevezni. A rövidpálca helyett 1, az egyráhajtásos pálca helyett a leírás szerint 3 vagy 4, a kétráhajtásos pálca helyett pedig 4 vagy 5, a háromráhajtásos pálca helyett pedig 5 vagy 6 láncszemet készítünk. aki lazán horgol, kevesebb, aki szorosan, több láncszemet is készíthet.

Rövidpálca – Először a láncszemsorvégétől számított 2. pálcába, a továbbiakban pedig mindig a következő láncszembe szúrunk a horgolótűvel. Ráhajtunk és a szálat áthúzzuk a láncszemen, a tűn így két szem van, majd egy újabb ráhajtással a tűn lévő két hurkon is áthúzzuk a szálat. Videót itt találtok.

Relief pálca – azonos a kétráhajtásos pálcával, a leöltésben van csak a különbség. Egy sort horgolunk rendes pálcával, fordulásnál 2 láncszemből készítjük az első pálcát, 1 ráhajtás, a tűt az előző sor első és második pálcája közé szúrjuk, a pálcát jobbról balra a tűre vesszük, a fonalat most áthúzzuk a pálca mögött, újabb ráhajtás és lehorgoljuk a tűn lévő első két hurkot, ráhajtás és lehorgoljuk a tűn lévő utolsó két hurkot.

Ha valamelyik öltésnek más elnevezését ismeritek vagy van hozzáfűznivalótok írjatok. Reméljük, sokaknak segít majd ez a kis bemutató! Jó gyakorlást!

 

 

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s