Salamon csomó

image

Van egy horgolt mintákat tartalmazó könyvem, amelyben megakadt a szemem a salamon csomó nevű mintán. Elkezdtem keresgélni a neten,és kiderült, hogy több elnevezése is van: szerelmesek csomója,lover’s knot,matrózcsomó. Mindez egy mintát takar, amely nagyon jól alakítható,mivel te döntöd el, hogy mennyire húzod ki a hurkot.

image

Még karácsony előtt kezdtem el a kendőt, de sajnos nem készültek volna el az ajándékok ha ezzel foglalkozom. Ezért úgy döntöttem, hogy megelégszem az alapok elsajátításával,és, ha majd több időm lesz, befejezem.
A minta nagyon egyszerű, persze kell egy kis gyakorlás, hogy egyformák legyenek a hurkok. Az egyszerűség kedvéért beillesztettem a képet a könyvből,mert így ábrán is láthatjátok, hogyan készül.

038-39-3 038-39-2

Most az egyszerűbb, szaporítás nélküli variációt mutatom meg nektek, legközelebb a kendő elkészítését is megosztom veletek.

Tehát, ha egyenesen szeretnénk haladni, akkor néggyel osztható hurkot horgolunk, majd az utolsó 4- et összefogjuk és leszúrunk a tűvel a rövidpálcás csomóba majd készítünk egy rövidpálcát. Ezután kettő kihúzott hurkot készítünk, majd a második csomóba öltünk le. Így haladunk a sor végéig. A fordulásnál kettő hurkot készítünk, és az első csomóba öltünk le. Ezután kettesével haladunk.

A záró sorban annyi a változás, hogy kettő kihúzott hurok helyett csak egyet készítünk, de ugyanúgy minden második csomóba öltünk egy rövidpálcával, de a fordulásnál még kettő kihúzott hurkot készítünk, mivel így kapunk háromszög alakot a munkadarab sarkán.

Mivel a minta hajlamos a nyúlásra, hasznos lehet körbehorgolni, például   legyező mintával. Én ezzel horgoltam körbe a kendőt, minden hurokba egy rövidpálcát, négy egyráhajtásos pálcát és még egy rövidpálcát készítettem, de csak a két befogójánál, szerintem így szebben simul a nyakhoz.

Ezzel a technikával nagyon szép, szellős sálakat készíthetünk, melyekre tavasszal még szükségünk lehet.

Szólj hozzá!